تبلیغات
کوچـــری - کوچری شناسی - بخش پنجم احمدرضا ریاضت

کوچری شناسی - بخش پنجم احمدرضا ریاضت

نویسنده :مجید ریاضت
تاریخ:جمعه 22 اردیبهشت 1396-09:13 بعد از ظهر

ریاضت احمدرضا:
خاطرات کوچری
قسمت پنجم کوبیدن سوآل گندمها (چون کوبی)
دردهه1340 شمسی، گندم هارا با دستخاله می چیدند وبعد از چندروزکه روی زمین خشک می شدند آنرا شاره می بستند وبا خر به خرمن جا انتقال می دادند (خرمن جا :آقایان کشاورز می آمدند نزدیک ترین زمین گندم به خانه را انتخاب می کردند چون این کار خرمن کوبی یکماه طول می کشید ومدام خوب بود یک نفر توراه خانه باشد که آب ،صبحانه ،ناهاربرای نفرات سرخرمن بیاورد .بنابراین چندروز زودتر از موعد گندم چینی ،فضایی متناسب با گندمی که داشتند را درو می کردند وبعد آب را روانه آن فضا می کردند .این کار ،کارجمعی بود وبایستی توسط حداقل سه نفر انجام می شد وبعد آن فضارا خوب با پا می مالیدند وچندروز دیگرباسنگ غلطک حسابی آنرا سفت می کردند وکمی کاه هم روی آن می پاشیدند.بعداز حدود 10روز خرمن جا آماده بود)وبعد همانطور که قبلا عرض شد گندمهای چیده شده زمینهای دیگر را شاره می بستندوبا خر به  خرمن جا می آورند وکپه  می کردند بعداز اینکه تمام گندمها به خرمن جا منتقل می شد ،کارچون کوبی شروع می شد.وسایل لازم برای چون کوبی عبارت بود ازیک دستگاه چون .دو راس گاونر قوی ،گاهی اوقات از یک خر بجای گاو کناری استفاده می کردند .ولی خر را بایستی یک نفر طنابش را می گرفت چون یهویی چون رابه بیرون از خرمن جا، انتقال می داد وآسیب به خرمن جا وارد می کرد.،یو،یوزنه شیمه،هرچون و...و بعد کار چون کوبی را بشرح ذیل آغاز می کردند:
مقداری از سوآلهای گندم را دور همان کپه سوآلها ،به پایین می کشیدند که به آن سر می گفتند و چون را سوار می کردند که توسط  چون کش‌به یو و یو هم که روی گردن گاوها بود آماده حرکت می شد .ابتدای کار بایستی یک نفر جلوی گاوها راه می رفت تامسیر حرکت چون، صاف می شد بعد دیگه خود گاوها راحت حرکت می کردندوبایستی یک نفر سوار چون بود ویک نفر با هرچون پر می انداخت وآن شخصی که سوار چون می شد راحت بود وگاهی روی چون چورت هم می زد.ولی آن شخصی که سوار چون می شد بایستی توانایی لازم دربرخوردوجمع آوری تپاله آن ورزابها (گاونرها) را هنگام چون کوبی داشت .بطوریک به بچه ها اجازه نمی دادند سوار چون بشوند حداقل بایستی یکبار تست می شدند تا توانایی خودشان را اثبات کنند بعد اجازه می دادند که سوار چون شوند .بعدازحدود یک ساعت گشتن چون ،آنرا متوقف می کردند وبه اصطلاح می گفتند باید سر را دونفری درگردانیم که زیرو روی سر خرد شود .این کارادامه داشت تا 50درصد سوآلها خرد می شدندوبعدآنها را کنار می زدند  که به آن پاخویه می گفتند.ویک مقدار دیگری از سوآلهارا پایین می کشیدند وبهمان صورت کارادامه داشت تا سوالها تمام می شد.مرحله آخر یکباردیگه قسمتی از پاخویه را وسط می آوردندو مجدد کارچون  کوبی را شروع می کردند بعداز اینکه خوب این سوآلها به کاه نرم تبدیل می شدند ،اینبار آنهارا وسط جمع می کردند ونوبت به پردازش سربعدی می رسید .اینکار هم ادامه داشت تا زمانی که تمام پاخویه کنار را وسط می آوردند وخوب نرم می شد واین کار، کار طاقت فرسایی بود وحدود یکماه طول می کشید .
اصطلاحات بکاررفته:
شاره :طریقه بستن سوآل گندمها بطوری که می شد آنرا سوار خر کرد.
کپه:کپه همان دپوی امروزی که به محل جمع کردن سوال گندمها گفته می شد.
پاخویه:وقتی قسمت‌اول سوآل گندمها به اندا ه مقدار ۵۰درصد کوبیده می شد ،آنهارا کنار می زدند  به اینها پاخویه می گفتند.


داغ کن - کلوب دات کام
نظرات() 
What makes you grow taller during puberty?
پنجشنبه 16 شهریور 1396 10:33 قبل از ظهر
It's hard to come by well-informed people on this topic,
but you sound like you know what you're talking about!
Thanks
Foot Issues
سه شنبه 17 مرداد 1396 12:00 قبل از ظهر
Have you ever thought about adding a little bit more than just
your articles? I mean, what you say is valuable and all.
But imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, "pop"!
Your content is excellent but with pics and clips, this website could certainly be one of the most beneficial in its niche.
Good blog!
http://judycharles.weebly.com
یکشنبه 18 تیر 1396 03:14 بعد از ظهر
Hi to every one, it's truly a pleasant for me to pay a visit this web page,
it consists of precious Information.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر